Hartelijk bedankt voor uw aanmelding. De volgende nieuwsbrieven zullen in uw mailbox terechtkomen!

Bruisend Meppel
Historie


Meppel is een compacte stad met veel bezienswaardigheden. Van het rijke handelsverleden van de stad is nog veel te genieten.

Meppel is een historische stad aan de grens van Drenthe en Overijssel met ruim 32.500 inwoners. De gemeente Meppel bestaat uit Broekhuizen, Meppel, Nijeveen, Rogat en De Schiphorst.

Meppel ligt op een kruispunt van riviertjes en stroompjes. Als schipperscentrum maakte Meppel een bloei door die sterk samenhing met de verveningen in Drenthe. De brandstof voor de Hollandse Gouden Eeuw passeerde hier.

Landschap

Ook buiten de stad zijn er veel monumenten. De middeleeuwse kerken van Kolderveen en Nijeveen, historische boerderijen in een landelijke omgeving, onder meer in Broekhuizen, tolhuizen, landgoederen met een eeuwenoude geschiedenis in De Schiphorst. Molen De Sterrenberg in Nijeveen en molen De Weert in Meppel zijn op zaterdagochtend open voor publiek. Een vergeet vooral niet de statige Meppeler Toren uit de 15de en 16de eeuw te beklimmen.

Image

Expositie

Meppel is van oudsher een stad van drukkers en uitgevers. Het Drukkerijmuseum toont een unieke collectie grafische apparatuur en materialen. Naast een permanente opstelling zijn er actuele tentoonstellingen. Meppel en omgeving laten kunst en geschiedenis zien in diverse galerieën en expositiecentra, zoals Kunsthuis De Secretarie en het Historisch Centrum.

 

Beschermd stadsgezicht

Meppel Oud Zuid is een beschermd stadsgezicht met veel monumentale huizen en het klassieke door Leonard Springer ontworpen Wilhelminapark. Ook het monumentale gebouw van de voormalige Rijks Hogere Burgerschool en het authentieke station van de Staatsspoorwegen in Waterstaatstijl uit 1867 zijn hier opvallend. Door deze buurt leidt ook een Jugendstil-wandeling.

Image

Historische vaartocht

Benieuwd naar hoe het vroeger ging als schipper? 'Tussenreis' is een verslag van een reis van Albertus Geel een 19e-eeuwse schipper die begint in de Drentse veenkolonie Smilderveld en via onder meer Haarlem en Amsterdam eindigt in Deventer. Daarbij heeft hij de Meppeler grachten ook aangedaan. Lees de gebundelde reisverhalen voorzien van foto's door zijn achterkleinzoon Sander Geel op www.binnenvaartkrant.nl

Ontvang de nieuwsbrief